Friday, January 11, 2008

LAGI Fatwa Ulamak tentang Jamaah Takfir al-Ahbash

Telah dipaparkan sebelum ini fatwa Syeikh Ali Jumuah, Syeikh Ramadhan al-Bouti dan Syeikh Wahbah al-Zuhaily tentang kesesatan kumpulan ini.

Maka berhati-hatilah anda dengan jemaah Takfir ini

lagi fatwa para ulamak

Syeikh Dr. Ahmad Shalabi (pensyarah sejarah islam Universiti al-Azhar)

وقد رد الدكتور أحمد شلبي أستاذ التاريخ الإسلامي بالأزهر الشريف على سؤال مجلة "المجلة" حول رأيه في الأحباش فقال هي: "فئة ضالة منحرفة في فكرها وليس لديها الفكر الشامل لمفهوم الإسلام لأن زعيمها عبد الله الحبشي نشأ في الحبشة في جوٍّ لم تتوافر فيه المعلومات والعلوم الدينية المختلفة، فنشأت جماعته على أساس مجموعة من الأفكار البدائية في أفكارها. ويرجع خطر هذه الجماعة إلى أنها لا تؤمن بأفكار غيرها وتظن أنها الجماعة الوحيدة التي يلازمها الصواب وهذا هو مكمن الخطورة فيها. كما أنها تعادي الجماعات الإسلامية وأهل السنة والجماعة باعتبار أن ما يؤمنون به خطأ".


Dr. Ahmad Shalabi ditanya majalah “al-Majallah” tentang pendapatnya berkenaan Ahbash. Beliau berkata: Ahbash merupakan sebuah kumpulan sesat yang menyeleweng fikrahnya. Mereka tidak mempunyai kefahaman yang lengkap tentang Islam ini kerana ketuanya Abdullah al-Habasyi berasal di Habsyah di mana ketika itu maklumat dan ilmu-ilmu Islam yang pelbagai tidak tersebar di sana menyebabkan pemikiran-pemikirannya pelik. Bahayanya kumpulan ini kerana mereka tidak menerima pendapat selain mereka dan menyangka bahawa hanya kumpulan mereka sahaja yang betul. Mereka juga menentang jemaah-jemaah Islam ahli sunnah wal jamaah kerana mereka mengatakan pegangannya salah.

seterusnya:-

Markaz Fatwa islamweb.net yang diketuai oleh Dr. Abdullah al-Faqih
Merujuk kepada fatwa kesesatan Ahbash dan penyelewengannya daripada agama, Maka mereka memfatwakan bahawa kumpulan Ahbash merupakan salah satu kumpulan yang amat teruk penyelewengannya daripada agama. Mereka mengikut Jahmiyyah (kumpulan yang menafikat sifat bagi Allah) di dalam masalah sifat Allah s.w.t. mengikut Jabariyyah di dalam masalah qadar. Juga mengikut kumpulan Batiniyyah yang sangat bahaya. Mereka juga mencela ramai daripada sahabat Nabi s.a.w.

No comments: