Tuesday, December 14, 2010

Hukum memakan sembelihan Ahli Kitab
Syeikh Muhammad Soleh ditanya: Hukum memakan sembelihan ahli Kitab di Amerika

Syeikh Menjawab: Memakan sembelihan nasrani (kristian) dan Yahudi di negeri ini (Amerika) adalah HARUS. Ini Kerana Allah s.w.t. berfirman:

اليوم أحللكم الطيبات وطعام الذين أوتوا الكتاب حل لكم وطعامكم حل لهم

Maksudnya: Pada hari ini Aku halalkan bagi kamu semua yang baik, dan makanan mereka yang diberikan kitab (ahli Kitab) halal bagi kamu dan makanan kamu halal bagi mereka.

Ibn Abbas radiyallahu anhuma berkata: maksud makana mereka ialah sembelihan mereka.

Nabi s.a.w. pernah memakan makanan dari seorang yahudi tanpa bertanya dan tanpa meminta penjelasan (adakah ianya disembelih cara islam atau tidak)

Maka kita tidak perlu bertanya bahkan tidak sepatutnya kita bertanya bagaimana cara ia disembelih, adakah disebut nama Allah atau tak.

Aisyah pernah menceritakan tentang suatu kaum yang baru sahaja masuk Islam menjamu makanan yang mana tidak diketahui sembelihan mereka ini sebut nama Allah atau tidak. Nabi menyatakan bacalah kamu bismillah dan makan sahaja.

hadis ini menunjukkan mereka baru masuk Islam yang kemungkinan perlaksanaan islamnya masih baru dan mungkin terlepas pandang tentang hukum hakam penyembelihan.

Berkenaan mereka itu ahli kitab (mungkin ada orang menyatakan mereka tidak beramal lagi dengan kitab)dan mereka itu sendiri kufur Allah menyatakan dalam surah al-Maidah yang bermaksud: Sesungguhnya telah kafir mereka yang menyatakan Allah itu ketiga dari yang tiga.

dan dalam surah yang sama juga Allah membenarkan memakan sembelihan mereka dan berkahwin dengan mereka.

Sebab itu kami berpandangan memakan sembelihan ahli kitab di negara inidan ditempat yang lain juga adalah HARUS.

No comments: